Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – першоцвітами

Дата: 28.02.2024 10:27
Кількість переглядів: 108

Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто першоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. За сезон в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового, проліска дволистого, сону широколистого тощо. 

Напередодні сезону первоцвітів Національна поліція України закликає не купувати рідкісні рослини, занесені до Червоної книги, адже вони охороняються законом. Через відносно теплий лютий сезон цвітіння може розпочатись раніше. Збирання первоцвітів шкодить природі тим, що не дає змоги рослинам утворити насіння, адже вони розмножуються не лише цибулинами.

Продаж рідкісних рослин, так само як і купівля — це порушення низки законів, зокрема, "Про Червону книгу України", "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього середовища України". За це передбачена адміністративна відповідальність.

Наголошуємо, що відповідно до ч.1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн. до 3655 грн. з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 статті 88-1 КУпАП).

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн. (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн. (залежно від виду).

В черговий раз закликаємо зберегти ранньоквітучі весняні квіти, які хижацьким способом знищуються заради фінансової вигоди!

Будьмо свідомими громадянами - збережімо першоцвіти та унікальну природу рідного краю!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь