Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

ПРАВИЛА ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДІТЬМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 18.10.2022 12:33
Кількість переглядів: 278

ПРАВИЛА ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДІТЬМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

 

ЯКЕ ЗАКОНОДАВСТВО НА СЬОГОДНІ ВИЗНАЧАЄ ПОРЯДОК ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ У ВОЄННИЙ ЧАС

 

Для перетину кордону слід з’ясувати, які потрібні документи вам, а також, які мають бути документи, якщо ви перетинаєте кордон з дітьми, домашніми тваринами чи їдете своїм авто. Тому радимо перед поїздкою обов'язково зайти на сайт Державної прикордонної служби.

Основними керівними документами, що визначають порядок перетину кордону у воєнний час є:
 

  • «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

(Відповідно до п. 2-6 Правил У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».)

  • Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»

  • Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 «Про загальну мобілізацію»

  • Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»

  • Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (зокрема стаття 23)

  • Закон України «Про правовий режим воєнного стану»

ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДІТЬМИ

  1. Якщо дитина досягла 16 років, то вона перетинає кордон за правилами дорослої людини. Їй непотрібні ні дозволи, ні супроводи. Вона може виїхати з України самостійно. Це правило діє як під час воєнного стану, так і в звичайний період.

  2. Під час воєнного стану дитина до 16 років може перетнути державний кордон на виїзд з України без паспорту для виїзду за кордон. Але при наявності свідоцтва про народження.

  3. Під час воєнного стану не діє правило, за яким, якщо дитина виїжджає у супроводі одного з батьків, то інший має надати нотаріальну згоду на це. Один з батьків може самостійно без згоди іншого вивезти дитину.

  4. Дитину без такого нотаріального дозволу крім одного з батьків можуть вивезти: баба,  дід, повнолітні брат або сестра,  мачуха,  вітчим. У цьому випадку необхідно мати з собою документи, які підтверджують родинні зв’язки.

  5. Інші особи також можуть вивезти неповнолітнього за наявності письмової заяви одного з батьків, завіреною органом опіки та піклування.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ, ЯКЩО ДИТИНУ СУПРОВОДЖУЄ РОДИЧ, ОПІКУН ЧИ УПОВНОВАЖЕНИЙ ОДНИМ ІЗ БАТЬКІВ

Достатньо предявити документи, що підтверджують родинний зв'язок. Якщо це рідний дідусь чи бабуся, вони мають взяти свідоцтво про народження своєї дитини (батька або матері дитини) та свідоцтво про народження онука чи онуки. 

Уповноважений однин з батьків має пред’явити письмову заяву, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди одного з  батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону 

Або документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)

 

ЯКЩО ДИТИНУ СУПРОВОДЖУЄ ЛИШЕ ХТОСЬ ОДИН ІЗ БАТЬКІВ

Якщо дитину супроводжує один з батьків, треба мати документи для перетину кордону — свідоцтво про народження дитини. Доручення від другого з батьків не потрібно. Тож якщо мама їде з дитиною, а батько не хоче надавати дозвіл, то для мами цей дозвіл не потрібен.

Водночас є постанова Кабінету Міністрів №280 — надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон. Згідно з пунктом 5 порядку надання цих доручень, доручення можуть надаватися про заборону виїзду з України осіб, яких за рішенням слідчого судді та суду тимчасово обмежено у праві виїзду з України, зокрема тих, до кого застосовується запобіжний захід, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України, за умови якого передбачено таке обмеження. У разі надходження до адміністрації Державної прикордонної служби України такого судового рішення про тимчасове обмеження у праві виїзду з території України дитини й ця інформація буде внесена до відповідної інформаційної бази, тоді персоналом Державної прикордонної служби буде вжито всіх заходів, передбачених законодавством, щодо недопущення виїзду такої дитини за межі території України.

ЧИ МОЖНА ОФОРМИТИ ДОЗВІЛ НА ВИЇЗД ДИТИНИ ЗА КОРДОН У «ДІЇ»

У Міністерстві цифрової трансформації працюють над цифровізацією сфери нотаріату, де першою електронною послугою стане оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон у застосунку «Дія». Але на даний час законодавством цього не передбачено.

 

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресами:

 

  • м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

моб. (067) 130-01-73

- м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

- м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

- смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

- м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

- м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь