Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ, ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ, НАСЕЛЕННЯ ТРИБУХІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 20.06.2022 15:21
Кількість переглядів: 268

З настанням спекотної погоди різко зростає ймовірність виникнення пожеж, основними причинами яких є необережне поводження з вогнем, паління та порушення правил пожежної безпеки. З метою забезпечення пожежної безпеки та недопущення пожеж врожаю і сільгосптехніки під час збирання зернових культур, заготівлі грубих кормів, а також у місцях їх зберігання і переробки в 2022 році, доводимо до Вашого відома рекомендації щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки під час підготовки та збирання врожаю:

  • Керівникам сільськогосподарських підприємств забезпечити необхідною кількістю іскрогасників та первинних засобів пожежогасіння техніку, яка братиме участь у жнивах.
  • Усі працівники повинні пройти протипожежні інструктажі за програмою пожежно-технічного мінімуму з механізаторами та іншими працівниками, які будуть задіяні на збиранні врожаю та заготівлі грубих кормів.
  • Підготувати і встановити у місцях збирання та заготівлі продукції врожаю матеріали наочної протипожежної агітації (білборди, сітілайти).
  • Провести перевірки технічного стану розташованих на території сільгосппідприємств джерел внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання.
  • Керівникам сільськогосподарських підприємств розробити схематичні плани протипожежного захисту врожаю з нанесенням: смуг прокосів, обкосів місця розміщення зернотоків, скирт грубих кормів, місць встановлення знаків заборони та перекриття тимчасвоих доріг і стежок.
  • Протипожежне водопостачання у тому числі і внутрішній водопровід підприємств слід утримувати постійно справним.
  • Будівлі та приміщення мають бути обладнані системами протипожежного захисту, а існуючі підтримуватись у справному стані.

 

Крім того звертаємо Вашу увагу, що пожежна безпека на об’єктах агропромислового комплексу забезпечується шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на запобігання пожежам, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про пожежну безпеку» забезпечення пожежної безпеки підприємств агропромислового комплексу покладається на їх керівників та уповноважених ними осіб (наказом керівника та посадовою інструкцією).

В зв’язку з цим, перед початком збиральної компанії просимо Вас провести протипожежні інструктажі з відповідальними особами та працівниками, а також дотримуватись вимог пожежної безпеки у період збирання врожаю.

Поряд з цим нагадуємо, що 17 квітня 2020 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу».

Згідно з яким:

 - знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом карається штрафом від 91 800 до 153 000 гривень або обмеження волі від 2 до 5 років (ст. 245 Кримінального кодексу України);

- випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах карається штрафами від 3 060 до 6 120 гривень (ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища, адже призводить до руйнування екосистеми (знищення рослин, комах, птахів та тварин), забруднення атмосферного повітря, погіршення якості ґрунту. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період.

Наголошуємо, що самовільні підпали зменшують біорізноманіття та порушують природну рівновагу. Саме тому, зважаючи на збільшення кількості загорянь у природних екосистемах та на відкритих територіях, закликаємо Вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки під час збирання врожаю.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь