Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я МОЗ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

Дата: 27.02.2020 14:59
Кількість переглядів: 875

Станом на 27 лютого 2020 року у світі зареєстровано 82 164 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, зокрема 2 801 летальний. Одужали вже 32 897 осіб.

На території Європи зареєстровано 478 випадків захворювання у 17 країнах (Італія — 400, Німеччина — 21, Франція — 17, Іспанія — 12, Великобританія — 9, Хорватія — 3, Австрія — 2, Росія — 2, Фінляндія — 2, Швеція — 2, Ізраїль — 2, Швейцарія, Греція, Грузія, Норвегія, Північна Македонія та Бельгія — по 1 випадку).

В Україні не зафіксовано жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19.

Cтали відомі результати тестування людей в обсервації у Нових Санжарах на новий коронавірус: усі 89 проб — негативні. Результати тестування персоналу, який обслуговує санаторій у Нових Санжарах, стануть відомі у п’ятницю. Скарг на стан здоров’я та підвищення температури у людей в обсервації немає. Вчора увечері іноземна громадянка з астмою звернулася по медичну допомогу. У неї ліків вистачить на 2 доби.

В Україні зареєстрували швидкі тести на SARS-CoV-2 (вірус, що спричиняє COVID-19). Можливе їх використання вже на 4 добу після появи симптомів. Результат готовий за 10 хвилин.

Нагадаємо, що 24 лютого розпочався скринінг температури у людей, які в’їжджають на територію України. Наразі такий контроль здійснюють в аеропортах, а також у визначених пунктах пропуску на західному кордоні країни. Тут працюють епідеміологи, бригади екстреної допомоги.

Львівська, Чернівецька та Закарпатські області, до яких прибуває найбільше людей з Італії, найближчим часом першими отримають тест-системи для виявлення нового коронавірусу, а фахівці пройдуть відповідне навчання.

Наразі в Україні є близько 12 000 ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 000 лікарів-інфекціоністів, 5 000 медичного персоналу, який працює в інфекційних лікарнях.

На сайті Кабінету Міністрів України публіковано Розпорядження від 03.02.2020 № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV».

Що таке новий коронавірус SARS-CoV-2 (2019-nCoV)?

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

Симптоми

У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

  • гарячка;
  • кашель;
  • задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень.

Чи є вакцина?

Наразі немає вакцини для захисту від SARS-CoV-2. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Чи є лікування?

Не існує специфічного противірусного лікування від COVID-19. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми.

Як захиститися від інфікування:

  • уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
  • не торкайтеся обличчя немитими руками;
  • часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
  • ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
  • уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:

  • якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);
  • якщо ви відвідували Китай і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу;
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
  • необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

Які алгоритм і тактика ведення контактних осіб?

30 січня 2020 року було отримано рекомендації щодо алгоритму і тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ЄЦПКЗ).

Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереженню. Їм рекомендовано самостійні нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого контакту з новим коронавірусом. Ці заходи може бути припинено, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ.

Якщо температура підвищується, таким особам рекомендовано надягнути захисну маску і звернутися до лікаря.

Чи потрібні карантинні заходи щодо пасажирів, які прибули з Китаю?

Ізоляція пасажирів не призводить до підвищення ефективності як виявлення нових випадків, так і стримування поширення епідемії.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ і ЄЦПКЗ розрізняють два можливі типи контакту:

  • високого ризику;
  • низького ризику.

Перебування в Китаї та навіть переліт із хворим належать до низького ступеня ризику. Наразі немає доказової бази, що карантин буде ефективним методом стримування чи попередження імпорту нового типу коронавірусу.

Водночас, усі дії Центру громадського здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України спрямовано на максимально швидку локалізацію коронавірусу, якщо він буде завезений на територію нашої країни.

Де можна відстежувати актуальну інформацію про коронавірус SARS-CoV-2 у світі?

Головний інформаційний ресурс — офіційна сторінка Всесвітньої організації охорони здоров’я, де створене спеціальне сховище даних і актуальних інструкцій з епідеміологічних особливостей, профілактики і клінічного ведення нового коронавірусу. Цю інформацію оновлюють щоденно.

На сайті Європейського центру з профілактики та контролю захворювань є інформація щодо правильного поводження із контактами високого та низького ступенів ризику.

Також була створена онлайн-платформа для відстеження актуальної інформації щодо нового коронавірусу на сайті Університету Джона Гопкінса.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь