Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Проекти рішень виконавчого комітету №ПРОЕКТ «Про затвердження Правил етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради»

Кількість переглядів: 52
Скликання: 8 скликання 2021 рік
Сесія: 6 засідання
Тип документу: Проекти рішень виконавчого комітету
Дата: 16.07.2021
Номер документу: ПРОЕКТ
Назва документу: Про затвердження Правил етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради
Прикріплені файли:

ПРОЕКТ

ТРИБУХІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БУЧАЦЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

від 28 липня  2021 року                                                                                   № ____

 

Про затвердження Правил етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради

 

Розглянувши пропозицію Трибухівського сільського голови Ковдрина Олега  щодо затвердження Правил етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради, з метою визначення моральних та професійно-етичних принципів поведінки, підвищення рівня відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради під час виконання ними своїх службових повноважень, а також з метою сприяння впровадженню норм професійної етики серед працівників комунальних підприємств, установ, організацій Трибухівської об’єднаної територіальної громади, відповідно до законів України: від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (із змінами), від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції», (із змінами), наказу Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.2016 № 158 «Про затвердження Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування», керуючись ст.ст. 4, 17, 40, 52, 73, 74 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», із внесеними до нього змінами, виконавчий комітет Трибухівської сільської ради

 

ВИРІШИВ :

 

1. Затвердити Правила етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради (далі – Правила) (додаються).

2. Визначити, що:

2.1. Правила, затверджені цим рішенням, є підставою для розроблення і затвердження правил етичної поведінки працівників комунальних підприємств, установ, організацій Трибухівської об’єднаної територіальної громади.

2.2. До прийняття керівниками комунальних підприємств, установ, організацій Трибухівської об’єднаної територіальної громади рішень про затвердження правил етичної поведінки працівників можуть застосовуватися вимоги Правил, затверджених цим рішенням.

 

3. Керуючій справами, секретарю виконавчого комітету Трибухівської сільської ради (Кущак Лілії) довести це рішення до всіх структурних підрозділів Трибухівської сільської ради, керівників комунальних підприємств, установ, організації Трибухівської ОТГ.

4. Інспектору ВОС загального відділу Трибухівської сільської ради, відповідальній за ведення кадрової роботи Трибухівської сільської ради (Потюк Ольга), керівникам самостійних структурних підрозділів Трибухівської сільської ради (Нетреб’як Марія, Пошелюжна Ірина, Зілінка Ольга, Мотало Ігор, Міщанчук Анжеліка, Бебих Валерій) в місячний термін забезпечити ознайомлення з Правилами, затвердженими цим рішенням, із додаванням відмітки про таке ознайомлення до особових справ, працюючих працівників та новопризначених працівників, при прийнятті їх на службу в органи місцевого самоврядування.

5. Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.

 

 

 

 

 Трибухівський

 сільський голова                                                                     Олег КОВДРИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету

Трибухівської сільської ради

28.07.2021 року  № ____

 

 ПРАВИЛА
етичної поведінки посадових осіб місцевого

самоврядування Трибухівської сільської ради

 

I. Загальні положення

1. Правила етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради (далі – Правила) є узагальненням стандартів етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування, сукупністю моральних та професійно-етичних принципів, правил та вимог, якими вони зобов’язані керуватися під час виконання своїх посадових обов’язків.

2. Правила ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства  про службу в органах місцевого самоврядування і державну службу, у сфері запобігання корупції, і спрямовані на зміцнення авторитету та репутації посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради (далі – посадові особи), а також на забезпечення інформування громадян про норми поведінки посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради.

3. Ці правила поширюються на працівників апарату Трибухівської сільської ради та її виконавчих органів, а також на осіб при прийнятті на службу в органи Трибухівської сільської ради, які ознайомлюються з цими правилами шляхом підписання відповідної заяви (додається).

Заява про ознайомлення з цими Правилами додається до особової справи посадової особи місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради (далі – посадова особа).

4. У цих Правилах терміни вживаються у значеннях, визначених Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну службу» та «Про запобігання корупції».

5. Основною метою діяльності посадових осіб є служіння народу України, територіальній громаді, охорона та сприяння реалізації прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина.

6. Поведінка посадових осіб місцевого самоврядування має забезпечувати довіру суспільства до  органів  місцевого самоврядування.

7. Етична поведінка посадових осіб ґрунтується на принципах служби в органах місцевого самоврядування, визначених Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні», а також  загальних вимогах до їх поведінки, визначених Законом України «Про  запобігання корупції».

 

II. Загальні вимоги до посадової особи місцевого

самоврядування Трибухівської сільської ради

1. Посадові особи  при виконанні посадових обов’язків повинні діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також рішеннями Трибухівської сільської ради, її виконавчого комітету та розпорядженнями сільського голови.

Акти Трибухівської сільської ради, її виконавчого комітету та сільського голови, прийняті або видані у межах їхніх повноважень, є обов’язковими для виконання посадовими особами.

2. Посадові особи зобов’язані своєчасно і точно виконувати рішення Трибухівської сільської ради, її виконавчого комітету, розпорядження та доручення сільського голови, секретаря сільської ради, керуючого справами виконкому Трибухівської сільської ради, керівників структурних підрозділів Трибухівської сільської ради, надані на підставі та у межах повноважень, передбачених Конституцією та законами України.

3. У разі виникнення у посадової особи  сумнівів щодо законності отриманого для виконання рішення (розпорядження, наказу, доручення) вона повинна вимагати його письмового підтвердження, після отримання якого зобов’язана виконати таке рішення (розпорядження, наказ, доручення) (крім явно злочинного рішення, розпорядження, наказу, доручення). Одночасно з виконанням такого рішення (розпорядження, наказу, доручення) посадова особа зобов’язана у письмовій формі повідомити про нього керівника вищого рівня.

У разі отримання для виконання рішення (розпорядження, наказу, доручення), які посадова особа вважає незаконними або такими, що становлять загрозу охоронюваним законом правам, свободам чи інтересам окремих громадян, юридичних осіб, державним або суспільним інтересам, вона повинна  негайно в письмовій формі повідомити про це керівника структурного підрозділу Трибухівської сільської ради, в якому вона працює.

4. Посадові особи повинні сумлінно, компетентно, результативно і відповідально виконувати свої посадові обов’язки, проявляти ініціативу, а також не допускати ухилення від прийняття рішень та відповідальності за свої дії та рішення.

5. Посадові особи під час виконання своїх посадових обов’язків зобов’язані неухильно дотримуватись загальновизнаних етичних норм поведінки, бути доброзичливими та ввічливими, дотримуватись високої культури спілкування (не допускати використання нецензурної лексики, підвищення інтонації), з повагою ставитись до прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, об’єднань громадян, інших юридичних осіб, не проявляти свавілля або байдужість до їхніх правомірних дій та вимог.

Посадові особи повинні запобігати виникненню конфліктів у стосунках з громадянами, керівництвом Трибухівської сільської ради, колегами та підлеглими.

З метою попередження виникнення ситуації у стосунках з громадянами, яка потенційно може перетворитися у конфліктну, з незалежних від посадової особи причин, посадова особа, повинна негайно повідомити про неї безпосереднього керівника та шляхом спільних зусиль врегулювати таку ситуацію. 

6. Посадові особи зобов’язані виконувати свої посадові обов’язки чесно і неупереджено, незважаючи на особисті ідеологічні, релігійні або інші погляди, не надавати будь-яких переваг та не виявляти прихильність до окремих фізичних чи юридичних осіб, громадських і релігійних організацій.

Посадові особи повинні використовувати своє службове становище виключно для виконання своїх посадових обов’язків і доручень керівників, наданих на підставі та у межах повноважень, передбачених законодавством. Посадовим особам забороняється використовувати свої повноваження або своє службове становище в особистих (приватних) інтересах чи в неправомірних особистих інтересах інших осіб, у тому числі використовувати свій статус та інформацію про місце роботи з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб.

7. Посадові особи повинні постійно удосконалювати свої уміння, знання і навички відповідно до функцій та завдань займаної посади, підвищувати свій професійний та культурний рівень, удосконалювати організацію службової діяльності.

8. Посадові особи мають дбати про авторитет служби в Трибухівській сільській раді, а також про позитивну репутацію  Трибухівської сільської ради, що включає дотримання правил етикету, належного зовнішнього вигляду, забезпечення високої якості роботи, встановленого внутрішнього  розпорядку.

9. Посадові особи мають шанувати народні звичаї і національні традиції.

10. Посадові особи зобов’язані з повагою ставитися до державних символів України, використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків.

11. Одяг посадових осіб повинен бути офіційно-ділового стилю і відповідати загальноприйнятим вимогам пристойності.

12. Посадові особи повинні поважати приватне життя інших осіб.

13. Вимоги до посадових осіб, які займають керівні посади в Трибухівській сільській раді та її виконавчих органах:

13.1. У відносинах з підпорядкованими працівниками керівники всіх рівнів мають поєднувати принциповість та вимогливість з повагою та доброзичливістю, не допускати грубощів та приниження людської гідності.

13.2. Керівники всіх рівнів повинні:

- здійснювати добір підпорядкованих працівників, об’єктивно враховуючи їхні моральні, професійні та ділові якості;

- сприяти творчому підходу працівників до виконання своїх функцій, заохочувати їхню ініціативу, проявляти повагу до висловлюваних ними правових позицій;

- бути справедливими і об’єктивними в оцінці роботи підпорядкованих працівників, використовуючи їх моральне і матеріальне стимулювання, у тому числі щодо їхнього просування по службі;

- не допускати необґрунтованого притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення, створення перешкод у просуванні по службі, фактів необ’єктивного підходу до оцінки їх професійних, ділових та особистих якостей;

- сприяти утвердженню у підпорядкованому колективі товариської взаємодопомоги,  позитивного морально-психологічного клімату.

 

ІІІ. Використання ресурсів держави та Трибухівської

об’єднаної територіальної громади

1. Посадові особи мають право використовувати ресурси держави чи Трибухівської  об’єднаної територіальної громади (рухоме та нерухоме майно, кошти, технології, інтелектуальну власність, службову інформацію, робочий час тощо) тільки в межах посадових обов’язків та доручень керівників, наданих на підставі та у межах повноважень, передбачених законами України.

2. При виконанні своїх посадових обов’язків посадові особи зобов’язані раціонально і дбайливо використовувати державну і комунальну власність, постійно підвищувати ефективність її використання, уникаючи надмірних і непотрібних витрат, а також не допускати зловживань та використання державного чи комунального майна або коштів у приватних інтересах.

3. Робочий час посадова особа має використовувати для виконання своїх посадових обов’язків.

4. Посадові особи зобов’язані використовувати надані їм ресурси таким чином, щоб не завдавати шкоди навколишньому середовищу чи здоров’ю людей.

5. Посадові особи під час виконання функцій  місцевого самоврядування або держави зобов’язані діяти відповідно до державних інтересів чи інтересів Трибухівської об’єднаної територіальної громади.

6. Посадові особи не повинні допускати, у тому числі поза службою, дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам держави або місцевого самоврядування, чи негативно вплинути на репутацію посадової особи.

 

ІV. Використання та обмін інформацією

1. Посадовим особам забороняється розголошувати персональні дані фізичних осіб, конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, режим якої встановлено Законами України «Про державну таємницю», «Про інформацію», «Про захист персональних даних» та «Про доступ до публічної інформації», що стала їм відома у зв’язку з виконанням посадових обов’язків.

2. Якщо посадовим особам  стало відомо про загрозу чи факти неправомірного поширення інформації з обмеженим доступом вони повинні негайно повідомити про це безпосереднього керівника.

3. Посадовим особам забороняється обмежувати доступ до публічної інформації, крім випадків, встановлених Законом України «Про доступ до публічної інформації».

4. Посадова особа при спілкуванні під час виконання посадових обов’язків повинна дотримуватися таких правил:

4.1. Надавати інформацію із зазначенням даних, що її підтверджують.

4.2. Своєчасно надавати відповідно до законодавства державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для виконання ними посадових обов’язків.

4.3. Викладати інформаційні матеріали та повідомлення чітко, лаконічно та послідовно для однозначного їх сприйняття.

5. Посадові особи місцевого самоврядування Трибухівської сільської ради повинні дотримуватися встановленого протоколу у відносинах з представниками органів влади іноземних держав, міжнародних організацій, іноземних установ.

 

V. Відповідальність.

1. Дотримання посадовими особами вимог цих Правил враховується під час проведення щорічного оцінювання їх службової діяльності.

2. Керівники структурних підрозділів Трибухівської сільської ради у разі виявлення чи отримання повідомлення про порушення цих Правил в межах своєї компетенції відповідно до законодавства зобов’язані вжити заходів щодо припинення виявленого порушення, усунення його наслідків та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у випадках виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також проінформувати спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

3. З метою всебічного, об’єктивного з’ясування обставин при вирішенні питання притягнення до відповідальності посадової особи за порушення цих правил, посадова особа зобов’язана надавати безпосередньому керівнику повні та вичерпні пояснення щодо виконання нею службових повноважень та дотримання цих правил.

 

 

Керуюча справами,

секретар виконавчого комітету  

Трибухівської сільської ради                                           Лілія КУЩАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до Правил етичної поведінки

посадових осіб місцевого самоврядування Трибухівської сільської  ради, затверджених рішенням виконавчого комітету

від 28 липня 2021 року № ____

 

 

                                                    ЗАЯВА

 

Я,     

                                                                    (Прізвище, ім’я, по батькові)

 

 

                                                                             (назва посади)


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь