Не викидайте залишки їжі на смітник

Дата: 03.06.2024 12:59
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Пам’ятаєте хмарочоси зі сміття у мультику про робота ВОЛЛ-І, який очищує Землю, поки люди дрейфують космічним простором? В Україні це не працюватиме 🙅

Є такий тип відходів, від яких катастрофічно велика шкода. Якби не вони, то всі ті гори сміття просто б лежали брикетами на полігонах сотню років без великої шкоди для довкілля🌱

Органіка — головна отрута зі сміттєзвалищ. Рідина з органічних відходів розкладаючись виділяє кілька десятків різноманітних газів, більшість з яких є шкідливими, зокрема метан, через який трапляються пожежі 🚒

Якби в баках для сміття на подвір’ї не було органічних відходів, то сміття можна було б везти одразу на переробку, чи утилізацію, а не на звалище. Але, на жаль, у загальних контейнерах органіка становить близько половини всієї кількості. Вона псує усі інші відходи, які надалі уже мало підлягають сортуванню.

Ефективний спосіб переробки органічних відходів — компостування. Але воно слабко розвинене в Україні😢

Компостування — це природний процес переробки органічних речовин, таких як листя та харчові залишки, у цінне добриво, яке може збагатити ґрунт і рослини. Від перегною у сільській місцевості компост відрізняється відсутністю посліду тварин.

Перший крок для приготування компосту — це відділення на кухні кожної оселі органічних відходів від неорганічних: відходи рослинництва, рештки овочів та фруктів, окрім м’ясних відходів, олії, масла, жиру.

Практикувати компостування дуже просто - необхідно мати окремий смітник на 6-8 літрів у себе на кухні. На практиці таке відерце наповнюється за 2-4 дні.

Наступний крок — весь компост, що зберігається удома, мешканці зносять до спільного резервуару у дворі. Змонтувати його дуже просто, головна умова — аби забезпечувалася добра вентиляція та контакт з ґрунтом, тобто без дна і не на асфальті. Компост утворюється від декількох тижнів до кількох років у залежності від сировини. Існують також спеціалізовані компостери на 320 літрів. Поставити його можна в будь-якому закутку під парканом, щоб він нікому не заважав, але був доступний.

А що ж робити, коли резервуар у дворі заповнився?

Ферментація триває близько пів року. Шари нерівномірні, тому їх слід перемішувати або відділяти готовий гумус.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

Публікація створена ГО «Еколтава» в рамках реалізації грантового проєкту «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь