Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

В пам’ять захисників Донецького аеропорту

Дата: 16.01.2024 09:50
Кількість переглядів: 245

16 січня День пам’яті «Кіборгів» - в Україні вшановують захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту від російських окупантів та терористів.

Бої за стратегічний об’єкт точилися з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року.

Фото без опису       Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери утримували оборону будівель летовища, а також контролювали навколишні села.

«Кіборги» витримали – не витримав бетон!», – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом українських бійців. Українських захисників аеропорту «кіборгами» спочатку прозвали самі російські бойовики, які були вражені стійкістю та мужністю наших військових.

Пізніше назва українських захисників Донецького аеропорту «кіборгами» стала символом національної мужності та оплоту народного духу, відданості ідеалам вільної та незалежної України.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули більше 200 українських захисників,  серед яких і наш земляк – Ігор Римар  – кіборг, старший солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади, який віддав найцінніше - життя за наше майбутнє.

Фото без опису

Ігор Римар, з 9 листопада 2014 року брав участь в Антитерористичній операції на сході України. У грудні 2014 року у складі батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади заїхав на територію нового терміналу Донецького аеропорту.

   9 січня 2015 року старший солдат Римар під час атаки російських бойовиків на новий термінал Донецького аеропорту на блокпості «Ромео» внаслідок влучання пострілу від РПГ-7 отримав тяжкі поранення. Операцію по евакуації важкопораненого старшого солдата Римара самостійно провів санітарний інструктор Зінич. В результаті якої Ігор був евакуйований спочатку до шпиталю в місті Артемівськ (нині – Бахмут) Донецької області, а потім – до Харківського військового госпіталю. Згодом на літаку був доправлений до Національного військово-медичного клінічного центру в місто Київ.

   Більше двох тижнів лікарі боролися за життя військовослужбовця, він переніс чотири операції та перебував у комі. На жаль, їх зусилля виявилися марними. 27 січня 2015 року старший солдат Римар помер у Національному військово-медичному клінічному центрі (місто Київ).

   Нагороджений посмертно, за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету  та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня  та «За службу Україні» - відзнака голови Тернопільської обласної  державної адміністрації (2016).

   Пам’ять про Ігоря Римара, істинного воїна і патріота, вірного сина України та його героїчний подвиг назавжди залишиться у наших серцях.

Фото без опису

   Сьогодні, наші воїни продовжують стримувати ворога на сході України, тим самим доводячи усьому світові, що українська нація є незламна та непереможна

   Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року "Кіборги" знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

      Слава всім, хто захищає незалежність України! Вічна пам’ять усім, чиї життя забрав рашизм!
   Вклоняємось і дякуємо кожному, хто вибрав шлях військової звитяги!

Слава Україні! Героям Слава!
 Слава ЗСУ!

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь