Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Безоплатна правова допомога - на захисті конституційних прав громадян

Дата: 28.07.2022 16:09
Кількість переглядів: 171

28 червня в Україні відзначають День Конституції України. Конституція України – фундамент незалежної демократичної держави. Кожен громадянин України є носієм прав та обов’язків у різних сферах життя. 

  Стаття 59 Конституції України визначає, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Закон України «Про безоплатну правову допомогу»  гарантує громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям  або особам, які потребують додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії громадян отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках передбачених Законом.

Найпоширенішою категорією громадян, які звертаються до бюро правової допомоги є:

  • малозабезпечені особи (чий дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму); 

  • люди з інвалідністю ( у яких пенсія або допомога, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб); 

  • ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань, внутрішньо переміщені особи; 

  • діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

  • постраждалі від домашнього насильства та насильства за ознакою статі;

  • особи, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України; 

  • потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, 

  • засуджені особи та інші. 

Весь переліг суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу визначено в ст.14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Фахівці надають клієнтам бюро правової допомоги правові консультації, роз’яснення, допомагають в написанні заяв, скарг, надають  допомогу  в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Найпоширеніші питання, з якими звертаються люди стосуються сімейного, спадкового, цивільного права,  земельних правовідносин, адміністративного права та соціального забезпечення. 

Скористайтеся своїм правом на безоплатну правову допомогу. 

В Чортківському районі функціонує  бюро правової допомоги у шести населених пунктах: у містах Чортків, Борщів, Бучач, Заліщики, Монастирська та смт Гусятин. Для отримання правової допомоги можна звернутися до будь якого бюро, незалежно від реєстрації місця проживання.

Контакти бюро правової допомоги:

  • м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

- м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

- м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

- смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

- м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

- м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Також звернутися за безоплатною правовою допомогою можна дистанційно, зателефонувавши на єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь