Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Віхи становлення Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області

Дата: 06.04.2022 11:06
Кількість переглядів: 532

Фото без опису

Одним з перших і визначальних кроків на шляху реформування пенсійної системи України стало створення в грудні 1990 року Українського республіканського відділення Пенсійного фонду СРСР (постанова Ради Міністрів Української РСР і Ради Федерації незалежних профспілок України від 21 грудня 1990 року № 380), від якого бере початок Пенсійний фонд України.

З прийняттям цієї постанови розпочалося формування організаційної інфраструктури, матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу майбутнього Пенсійного фонду України.

Філіал Українського республіканського відділення Пенсійного фонду в Тернопільській області був створений в січні 1991 року. Першим керуючим Тернопільського філіалу призначено Володимира Сулиму. В районах області та в місті Тернополі вводились посади уповноважених Пенсійного фонду.

Обласний філіал налагодив ефективну співпрацю з облвиконкомом, міським та районним виконавчими комітетами, які сприяли у наданні приміщень для розміщення структурних підрозділів, забезпеченні їх меблями, обладнанням, друкарською і лічильною технікою, засобами зв’язку.

Нова пенсійна установа почала акумулювати страхові обов’язкові платежі підприємств і громадян та здійснювати фінансування видатків органів соціального забезпечення на виплату пенсій.

Після проголошення незалежності України в серпні 1991 року та прийняття в листопаді цього ж року Закону України «Про пенсійне забезпечення» сформувалася законодавча база функціонування Пенсійного фонду нової суверенної держави. Відповідно до цього закону Кабінет Міністрів України 28 січня 1992 року ухвалив постанову № 39 «Про створення Пенсійного фонду України», якою на базі Українського республіканського відділення Пенсійного фонду СРСР утворено Пенсійний фонд України.

30 січня 1992 року на базі Тернопільського обласного філіалу Пенсійного фонду утворено Тернопільське обласне управління, а замість посад уповноважених створено міську і районні інспекції, очолювані начальниками інспекцій.

Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 8-93 «Про стягнення не внесених у строк податків та неподаткових платежів» органам Пенсійного фонду надано право безспірного стягнення несплачених внесків через установи банків.

Основним документом для здійснення контролю за цільовим використанням пенсійних коштів підприємствами зв’язку став спільний наказ Пенсійного фонду України, Мінфіну, Мінзв’язку та Мінпраці і соцзахисту населення від 20 травня 1994 року № 6/42/62/81 «Про затвердження Порядку виплати пенсій і грошової допомоги з Пенсійного фонду України». Ним затверджено Порядок виплати пенсій та грошової допомоги з Пенсійного фонду України. Розпочато фінансування видатків на виплату пенсій безпосередньо через рахунки Пенсійного фонду України, відкриті підприємствами зв’язку.

Статус Пенсійного фонду України як центрального органу виконавчої влади визначила Постанова Кабінету Міністрів України від 01 червня 1994 року № 345 «Питання Пенсійного фонду України». Службові та посадові особи Пенсійного фонду та його органів відповідно отримали статус державних службовців. Згідно з цим документом в Тернопільській області утворено районні і Тернопільський міський відділи Пенсійного фонду України.

Створена таким чином вертикальна структура управління Пенсійним фондом повністю відповідала адміністративно-територіальному устрою держави, а також структурам органів податкової та контрольно-ревізійної служби, які мали подібні функції щодо збору обов’язкових платежів.

На виконання Указу Президента України від 4 травня 1998 року № 4018/98 «Про заходи щодо впровадження персоніфікованого обліку відомостей у системі обов'язкового державного пенсійного страхування» та Постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 року № 832 «Про заходи щодо поетапного впровадження у Пенсійному фонді автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» в органах Пенсійного фонду розпочалося впровадження унікальної за своєю сутністю системи автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей на застрахованих осіб. Це був важливий етап на шляху реформування пенсійної системи в Україні. В обласному управлінні відділ персоніфікованого обліку створено у 2000 році. Такі ж відділи утворено у райміськвідділах органів Фонду в області.

У березні 1995 року начальником Тернопільського обласного управління Пенсійного фонду України була призначена Віра Мулявка.

Відповідно до Указу Президента України від 31 серпня 1998 року № 957/1998 «Про невідкладні заходи щодо погашення заборгованості з виплати пенсій» та постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 1998 року № 1740 «Про затвердження Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» затверджено Порядок сплати збору з окремих видів господарських операцій — роздрібна торгівля ювелірними виробами із золота, платини і дорогоцінного каміння, купівля-продаж валюти, відчуження легкових автомобілів, нерухомого майна та ін., контроль за сплатою яких покладено на органи Пенсійного фонду.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 року № 1596 «Про затвердження Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках» затверджено Порядок виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів через їх поточні рахунки у банківських установах.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2000 року № 1828 «Про забезпечення проведення експерименту з призначення пенсій органами Пенсійного фонду у Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Київській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій областях та м. Києві» органам Фонду передано функції з призначення та виплати пенсій, які раніше здійснювали органи соціального захисту населення. В обласному управлінні та районних відділах було сформовано відділи пенсійного забезпечення. Це відіграло важливу роль у розвитку Пенсійного фонду України та його утвердженні як центрального органу виконавчої влади.

За підтримки органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Пенсійному фонду передали службові приміщення, в яких провели ремонтні роботи, проклали локальні мережі, телекомунікації, встановили обчислювальну техніку, засоби зв’язку тощо.

У червні 2002 року начальником обласного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області призначений Василь Коломийчук. За його ініціативи і наполегливості управлінню передано у власність приміщення колишнього банку «Україна», де тепер розміщується і працює Головне управління.

В липні цього ж року районні і Тернопільський міський відділи Фонду реорганізовано в управління в районах та м. Тернополі. Нові завдання потребували і створення нових структурних підрозділів. У 2002 році в обласному управлінні створено відділ організаційної роботи.

В серпні 2002 року на базі обласного управління утворено Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Введення в дію з 1 січня 2004 року Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» внесло принципово нові підходи у пенсійне забезпечення людей — пенсія почала призначатися з врахуванням зарахованого страхового стажу і заробітної плати особи.

З 1 січня 2007 року функції з призначення і виплати пенсій від Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Служби безпеки України, Державного департаменту України з питань виконання покарань, Державної податкової адміністрації України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби охорони, департаменту Міністерства транспорту України, Державної прикордонної служби України і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації передані органам Пенсійного фонду України. Завдяки цьому усі пенсійні справи було зосереджено в органах Фонду області та оптимізовано рух фінансових ресурсів, що спрямовуються на пенсійне забезпечення цих категорій пенсіонерів.

У серпні 2010 року начальником Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області призначено Віру Мулявку, а в березні 2011 року Ларису Хому.

В структуру органів Пенсійного фонду України в Тернопільській області увійшли: Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, 17 управлінь Пенсійного фонду України в районах і управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі.

З квітня 2015 року обов’язки начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області виконувала Алла Якубовська, яка зараз обіймає посаду першого заступника начальника Головного управління. Основна увага була зосереджена на покращенні якості обслуговування громадян, співпраці з соціальними партнерами, забезпеченні росту заробітної плати, легалізації трудових відносин, погашенні заборгованості платників по сплаті страхових внесків.

У лютому 2016 року начальником управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області призначений Ігор Москалик.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» відбулася зміна структури органів Фонду в Тернопільській області. У березні 2016 року новостворено 6 об’єднаних управлінь.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня
 2016 року № 988 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» продовжується реорганізація структури органів Пенсійного фонду України в Тернопільській області. В результаті в області утворено 8 об’єднаних управлінь: Бережанське, Бучацьке, Козівське, Кременецьке, Лановецьке, Теребовлянське, Тернопільське та Чортківське.

У березні 2019 року на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 628 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» відбулася реорганізація структури органів Пенсійного фонду України. В результаті цього в Тернопільській області, шляхом злиття в Головне управління, ліквідовано 8 об’єднаних управлінь, утворено 12 відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) та сектор з питань виплати пенсій військовослужбовців та деяких інших категорій громадян. Загальна кількість приміщень, де здійснюється стаціонарний прийом громадян — 18, з них 13 — власних, 5 — орендованих. Головне управління розпочало призначення пенсій за принципом екстериторіальності.

Пріоритетними завданнями Головного управління щодо обслуговування громадян й надалі залишаються: неухильне дотримання вимог Стандартів обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду, продовження співпраці з територіальними громадами щодо організації надання послуг з питань пенсійного забезпечення, реалізація вимог щодо доступності адміністративних приміщень Головного управління, популяризація електронних сервісів Пенсійного фонду України та проведення активної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь