Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

"Хочеш миру, готуйся до війни"

Дата: 21.02.2022 16:12
Кількість переглядів: 1461

   20 лютого в Трибухівському сільському будинку культури для жителів громади проведено захід «Хочеш миру, готуйся до війни», на який запрошені Командир військової частини Ф7167, майор Максим Давибіда, Начальник Бучацького РВ Управління ДСНС України у Тернопільській області,  Михайлюк Ігор Васильович та Директор КНП «Трибухівський центр ПМСД»Трибухівської сільської ради Мотало Ігор Михайлович.

   Відкрив засідання  заходу Трибухівський сільський голова Ковдрин Олег  Іванович, який зауважив, що запрошені фахівці,  зможуть надати нам важливі рекомендації та корисні поради стосовно ситуації, яка складається сьогодні в Україні.

   Олег Іванович зазначив,  що поінформованість має додати нам всім більше певності, зосередженості та згуртованості  та будемо сподіватися, що ситуацій, коли ці знання потрібно буде застосувати на практиці, ніколи не станеться. Зокрема, і завдяки нашій рішучості, силі громадянського суспільства, критичному мисленню та нарощенню потенціалу для (само)захисту.

Фото без опису   Командир військової частини Ф7167, майор Максим Давибіда розповів та пояснив, що закон «Про основи національного спротиву» регламентує основні базові засади та створює систему. На виконання цього закону вже розроблені багато підзаконних нормативно-правових актів. Наприклад, винесено постанову Кабміну, яка затверджує положення про добровольчі формування територіальних громад, зокрема передбачає і порядок фінансування таких добровольчих формувань, як за кошти місцевого, так і державного бюджетів.

    Він зазначив, є дві категорії осіб, які можуть служити в територіальній обороні: це добровольці та резервісти (контрактники Збройних сил). В особливий період військовослужбовці можуть підписати контракт про військову службу саме в територіальній обороні.

   За документом, щоб вступити до територіальної оборони, в першу чергу потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки — колишні військові комісаріати — пройти співбесіду та військову лікарську комісію. Оскільки без лікарського висновку контракт підписати неможливо.

   "Для підписання контракту першочергово надається лікарський висновок, власне заява, копії сторінок паспорта та ідентифікаційного коду, за наявності свідоцтва про укладення шлюбу та народження дітей, та копії документів про освіту й кольорова фотокартка, тобто стандартний комплект необхідних документів. Контракт із резервістами в цих категоріях укладає командир військової частини. І після укладення контракту особа може приступати до виконання своїх обов’язків", — зазначив М.Давибіда.

   Військовослужбовці, які бажають продовжити контракт, або особа, яка звільнилася від військової служби може укласти новий контракт і вступити до територіальної оборони. Також контракт про проходження служби в територіальній обороні може укласти особа, яка є представником добровольчих формувань.

   У такому випадку представники добровольчих формувань зобов’язані регулярно виконувати обов’язки резервіста: проходити навчальні збори, тренуватися. За потреби доукомплектування Збройних сил їхніми військово-обліковими спеціальностями, вони можуть бути в особливий період призвані.

Максим Давибіда також зазначив, якщо особа підписала контракт і виконує обов’язки резервіста в територіальній обороні, за період проходження навчальних зборів, і якщо така особа є працевлаштованою, то за нею зберігається місце роботи та середній заробіток. Якщо ж людина на момент проходження навчальних зборів є безробітною, то їй виплачується одноразове грошове забезпечення у розмірі прожиткового мінімуму.

   За результатами проходження зборів (якщо людина виконала всю програму та не вчиняла жодних правопорушень) можливою також є виплата одноразової грошової допомоги — як додаткове матеріальне заохочення.

Окрім того, резервістам на час зборів виплачуються також добові.

Якщо ж мова йде про можливість призову резервіста, то за приватною особою, яка набуває усіх соціальних гарантій військовослужбовця, в особливий період зберігається робоче місце і середній заробіток, а також людина отримує грошове забезпечення.                                                                                   

   За додатковою інформацією та/або записатися до Територіальної оборони Чортківського району звертайтеся за телефоном 0967699796,  чи за адресою: м.Чортків, вул.Шевченка, 40, 48500. 

Фото без опису   Начальник Бучацького РВ Управління ДСНС України у Тернопільській області,  Михайлюк Ігор Васильович повідомив:  як діяти у разі надзвичайної ситуації; де шукати інформацію; якими є превентивні заходи та що допоможе зберегти життя вам, вашій родині та людям довкола під час кризових подій, тощо.

   Для отримання відповідей існує добірка корисних ресурсів зокрема:

«Як діяти у кризовій ситуації. Пам’ятка для сім’ї»

 «У разі надзвичайної ситуації або війни»,

«Як підготувати дітей до можливих надзвичайних ситуацій» 

«Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру»

Фото без опису

Фото без опису

     Директор КНП «Трибухівський центр ПМСД»Трибухівської сільської ради Мотало Ігор Михайлович зауважив, що у назвичайних станах при надзвичайних ситуаціях життя людини часто  залежить від тих людей, які є поряд і від того чи вміють вини правильно надавати першу медичну допомогу. Своєчасне надання такої допомоги підвищує шанси на збереження його здоров’я постраждалого, а іноді — навіть життя.

   Лікар ознайомив присутніх із загальною послідовністю дій під час надання домедичної допомоги:

1. Усунути дію на організм потерпілого небезпечних і шкідливих чинників (звільнити його від дії електричного струму; винести із зараженої зони; погасити одяг, що горить; дістати з води тощо).

2. Оцінити стан потерпілого.

3. Визначити характер травми, яка створює найбільшу небезпеку життю потерпілого, і діяти задля його порятунку.

4. Виконати необхідні заходи для порятунку потерпілого в порядку терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів; зробити штучне дихання; зовнішній масаж серця; зупинити кровотечу; іммобілізувати місце перелому; накласти пов’язку тощо).

5. Підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичного персоналу.

6. Викликати швидку медичну допомогу чи лікаря або транспортувати потерпілого до найближчого лікарняного закладу.

   Якщо неможливо викликати медичних працівників на місце події, необхідно транспортувати потерпілого до найближчого лікарняного закладу. Перевозити потерпілого можна лише, якщо його дихання та пульс стабілізувалися. У разі, коли стан потерпілого не дає змоги його транспортувати, необхідно підтримувати його основні життєві функції до прибуття медичного працівника.

    Крім зазначеного вище директор,  задля удосконалення надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах, запропонував створити  санітарні дружини, які зможуть навчитися на базі КНП «Трибухівський центр ПМСД»  основних азів  надання домедичної допомоги постраждалим залежно від характеру їх травмування.

Фото без опису

      Отже, на завершення заходу Олег Ковдрин, сільський голова підсумовуючи узагальнив, якими мають бути дії населення при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій:

При першій можливості покиньте разом із сім’єю небезпечну зону. У разі неможливості виїхати особисто, відправити дітей і родичів похилого віку до родичів, знайомих. Необхідно взяти із собою всі документи, коштовні речі і цінні папери.

Потрібно завчасно підготувати:

  1.  Документи, коштовні речі, цінні папери.
  2. “Екстрену валізку”.

Екстрена валіза, як правило, являє собою міцний і зручний рюкзак від 25 літрів і більше, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, засобів індивідуального захисту, продуктів харчування та води. Також ключі, засоби зв`язку, аптечку. У літніх людей, людей з інвалідністю та дітей є особливі потреби. За необхідності, цей список доповнюється і коригується.

  1. Підготувати оселю (“Мій дім – моя фортеця”).

По можливості обладнайте укриття у підвалі. Забезпечте оселю запасами води та продуктів, засобами пожежогасіння, ліхтариками (комплектами запасних елементів живлення), приладами для приготування їжі у разі відсутності газу і електропостачання та передбачте питання обігріву у зимовий період. Нанесіть захисні смуги зі скочу (паперу, тканини) на віконне скло для підвищення його стійкості.

  1. Підготуйте транспорт.

Особистий транспорт тримайте у справному стані із запасом палива.

Якщо ви перебуваєте вдома, при виникненні надзвичайної ситуації слід:

  • тримати постійно включеними радіоприймачі, телевізори, щоб слухати розпорядження і вказівки органів виконавчої влади, управління з питань надзвичайних ситуацій;
  • повідомити сусідів про отриману інформацію;
  • привести у готовність засоби індивідуального захисту органів дихання і шкіри, при їхній відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, марлеві пов’язки, плівку тощо);
  • постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту, підготувати медичну аптечку, документи, засоби зв’язку, особистої гігієни, запас їжі, питної води і т.д.;
  • провести в квартирі (будинку) протипожежні заходи (вимкнути газ, електропостачання тощо), закрити вікна, кватирки, ущільнити їх;
  • уточнити місце найближчого укриття (підвального приміщення), де можна сховатися.

Якщо сигнал оповіщення застав вас у транспорті, громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо) необхідно уважно і спокійно вислухати повідомлення, визначитися, де поблизу є сховище, укриття і як можна швидше до нього дістатися. Якщо дозволяє час, можна добратися до свого помешкання і діяти відповідно до отриманих вказівок.

Правила поведінки  в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру.

Необхідно:

  • зберігати особистий спокій, не реагувати на провокації;
  • не сповіщати про свої майбутні дії (плани) малознайомих людей, а також знайомих з ненадійною репутацією;
  • завжди мати при собі документ (паспорт), що засвідчує особу, відомості про групу крові свою та близьких родичів, можливі проблеми зі здоров’ям (алергію на медичні препарати тощо);
  • знати місце розташування захисних споруд цивільної оборони поблизу місця проживання, роботи, у місцях частого відвідування (магазини, базар, дорога до роботи, медичні заклади тощо). Без необхідності намагатися якнайменше знаходитись поза місцем проживання, роботи та у малознайомих місцях;
  • при виході із приміщень, пересуванні сходинами багатоповерхівок або до споруди цивільної оборони (сховища) дотримуватись правила правої руки (як при русі автомобільного транспорту) з метою уникнення тисняви. Пропускати вперед та надавати допомогу жінкам, дітям, літнім людям та інвалідам, що значно скоротить терміни зайняття укриття;
  • уникати місць скупчення людей;
  • у разі отримання будь-якої інформації від органів державної влади про можливу небезпеку або заходи щодо підвищення безпеки передати її іншим людям (за місцем проживання, роботи тощо);
  • при появі озброєних людей, військової техніки, заворушень негайно покинути цей район;
  • про людей, які не орієнтуються на місцевості, розмовляють з акцентом, мають нехарактерну зовнішність, здійснюють протиправні і провокативні дії, здійснюють незрозумілу роботу, тощо, – негайно поінформувати органи правопорядку, місцеву владу, військових;
  • у разі потрапляння у район обстрілу – сховатись у найближчу захисну споруду цивільної оборони, сховище (укриття). У разі відсутності пристосованих сховищ, для укриття використовувати нерівності рельєфу (канави, окопи, заглиблення від вибухів тощо). У разі раптового обстрілу та відсутності поблизу споруд цивільного захисту, сховища і укриття − ляжте на землю головою в бік, протилежний вибухам. Голову слід прикрити руками (за наявності для прикриття голови використовувати валізу або інші речі). Не виходьте з укриття після закінчення обстрілу протягом 30 хвилин. Загальне правило: ваше укриття має бути хоч мінімально поглибленим і, разом із тим, має перебувати подалі від споруд, які можуть обрушитися зверху у разі прямого влучення або спалаху. Ідеальний захист дає траншея або канава (подібна окопу) завглибшки 1–2 метри, на відкритому місці;
  • надавати першу допомогу іншим людям у разі їх поранення. Визвати швидку допомогу, представників ДСНС України, органів правопорядку, за необхідності – військових;
  • у разі, якщо ви стали свідком поранення або смерті людей, протиправних до них дій (арешт, викрадення, побиття тощо), слід постаратися з’ясувати та зберегти якнайбільше інформації про них та обставини події для надання допомоги, пошуку, встановлення особи тощо. Необхідно пам’ятати, що ви самі або близькі вам люди, також можуть опинитись у скрутному становищі і будуть потребувати допомоги;
  • не підходьте до вікон, якщо почуєте постріли;
  • не конфліктуйте з озброєними людьми;
  • не носіть армійську форму або камуфльований одяг, не демонструйте зброю або предмети, схожі на неї;
  • не підбирайте покинуті зброю та боєприпаси. 

При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється:

  • перекладати, перекочувати з одного місця на інше;
  • збирати і зберігати, нагрівати і ударяти;
  • намагатися розряджати і розбирати;
  • виготовляти різні предмети;
  • використовувати заряди для розведення вогню і освітлення;
  • приносити в приміщення, закопувати в землю, кидати в колодязь чи річку.

Виявивши вибухонебезпечні предмети, вживайте заходів з їх означення, огородження і охороні знайдених предметів на місці виявлення. Негайно повідомте про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефоном “101” та “102”.

Бережіть себе і будьте уважні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь