Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Про перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам

Дата: 20.12.2021 14:27
Кількість переглядів: 310

Фото без описуЧастиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено порядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати (далі – Закон 1058). Такий перерахунок здійснюється з урахуванням не менш, як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення чи попереднього перерахунку пенсії незалежно від перерв у роботі.

Якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення, (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення та заробітної плати, з якої призначено чи попередньо перераховано пенсію.

За бажанням пенсіонера, при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за цей період. У такому випадку перерахунок пенсії проводиться із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

При цьому, доцільність перерахунку з урахуванням і стажу і заробітної плати, одержаних після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, визначається індивідуально для кожного пенсіонера. Зумовлено це тим, що при перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, буде застосовуватись нова збільшена норма щодо страхового стажу для визначення мінімального розміру пенсії за віком.

Також зазначимо, що збільшення пенсії на 1 % розміру пенсії, але не більше ніж на 1 % мінімального розміру пенсії за віком проводитиметься за кожен рік страхового стажу понад 35 років у чоловіків та 30 років у жінок.

Наголошуємо, що для працюючих пенсіонерів виплати при збільшенні прожиткового мінімуму перераховуються лише після звільнення з роботи. Також, такий порядок перерахунку пенсії не стосується пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, що передбачає Закон України «Про пенсійне забезпечення», а також на тих, хто не досягнув віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». 

У випадку, якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набуває стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі, а це не менше як 35 років у чоловіків і 30 років у жінок, тоді за його заявою проводиться відповідний перерахунок незалежно від того, скільки часу минуло після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

До відома: обчислення страхового стажу, що дає право на перерахунок пенсії, проводиться від наступного дня за днем, до якого включно обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь