Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

СКАЗ - хвороба невиліковна

Дата: 26.11.2021 15:41
Кількість переглядів: 958

Фото без опису

Уже вдруге за 2021р. у Чортківському (Бучацькому) районі оголошено неблагополучний пункт по сказу. На даний час - це село Заривинці Бучацької ОТГ. На приватному подвір’ї загинув собака, який попередньо контактував із хижою твариною – лисом. Через покус лис заразив собаку у якого за певний період проявилися класичні клінічні ознаки притаманні цьому захворюванню. Собака загинув, а всі члени родини, що контактували із домашнім улюбленцем проходять курс антирабічних щеплень. Однією із причин поширення цього захворювання є незадовільним рівень організаційних заходів, ослаблення контролю за виконанням правил утримання собак та котів, безвідповідальність власників домашніх тварин щодо імунопрофілактики сказу. Кожного року працівниками Бучацької районної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться планова вакцинація (парентиральна імунізація) домашніх тварин - собак, котів. Щороку восени на всій території України проводиться вакцинація (пероральна імунізація) диких м’ясоїдних тварин через розкидання принад з вакциною за допомогою авіатранспорту, зокрема на території  Чортківського (Бучацького) району проводилася 1,3,6 листопада 2021 року.

На жаль, велика частка господарів, які утримують домашніх улюбленців відмовляються від вакцинації, напевно не розуміють, що наражають на смертельну небезпеку себе, своїх дітей, знайомих. За відмову від вакцинації КУпАП ст.107 порушення правил щодо карантину тварин, інших ветеринарно – санітарних вимог, передбачених Законом України «Про ветеринарну медицину», а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з епізоотіями - тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ситуація ускладнюється і тим, що у нас є багато бездомних тварин, вірогідністю контакту їх із хворими дикими тваринами дуже висока. 

Звертаюся до власників домашніх тварин, якщо помічаєте за домашнім улюбленцем: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресію, уникає, або нападає на господарів – відразу звертайтеся до Бучацької районної державної лікарні ветеринарної медицини, тел. 2-14-78.

До уваги мисливців Чортківського (Бучацького) району – собаки, які будуть задіяні у полюванні обов’язково мають бути вакциновані від сказу.

Якщо ж виникла ситуація, коли вкусила чи подряпала домашня тварина, безпритульна, або хижа відразу звертайтеся за медичною допомогою та пройдіть обстеження, а при потребі курс антирабічної вакцинації – тільки тоді є шанс зберегти життя.

 

З повагою начальник Бучацького управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області                                       Ольга Чук                                                                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь