Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

БУЧАЦЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ.

Дата: 24.11.2021 16:38
Кількість переглядів: 705

ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЇ 

Протягом осіннього періоду виникає така загроза для здоров’я людей, як водно-нітратна метгемоглобінемія, спричинена токсичною дією підвищеного вмісту нітратів у питній воді, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

Так, під час надходження паводкових та ґрунтових вод до джерел децентралізованого водопостачання (криниць, каптажів) можливе підвищення вмісту нітратів у питній воді. Якщо таку воду використовувати для приготування прикормів для дітей грудного періоду, то можливе виникнення випадків воднонітратної метгемоглобінемії (тимчасова метгемоглобінемія).

Також однією із причин наявності нітратів у колодязях та каптажах є недотримання їхніми власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

Бучацьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, після проведених моніторингових досліджень води питної в 2021 році та виявлення в трьох пробах з двадцяти однієї проби, відібраних з навчальних, комунальних та оздоровчих закладів Чортківського району (21% випадків) перевищення вмісту нітратів та амонію, рекомендує населенню дотримуватись наступних профілактичних заходів:

  • при розташуванні бюветів, колодязів та каптажів джерел слід враховувати тип місцевості, її забрудненість та захищеність, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж ЗО м. від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м. (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м.) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод; стінки колодязів мають бути ізольовані, навколо облаштувати «глиняний з^мок», огородити, створити навіс або щільну кришку та загальне відро або насос. Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення; не влаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.
  • у радіусі 50 м. від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води; не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;
  • з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
  • за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
  • вживати після консультації з сімейним лікарем курс вітамінотерапії (аскорбінову кислоту, ретинол, альфа-токоферол, танін, цистеїн), які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.

Не можна використовувати воду з колодязів та каптажів джерел для приготування дитячого харчування, яка не досліджена на вміст нітратів, згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10. Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю.

Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). Всі вони мають нормативну зону санітарної охорони - це одна з основних санітарних вимог, яка запобігає бактеріальному та хімічному забрудненню води в них. Що стосується розміщення колодязів на території приватного домоволодіння, то, враховуючи невелику площу земельних ділянок, на них неможливо створити необхідну зону їх санітарної охорони. І тому поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно, до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров'я дитячого і дорослого населення.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь