Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Ведення садівництва та земельне законодавство: що потрібно знати

Дата: 11.06.2021 13:41
Кількість переглядів: 457

Фото без описуЧасто у жителів громад виникають правові питання щодо ведення садівництва, а саме:  які земельні ділянки можна використовувати для цього, якого розміру та як отримати земельну ділянку безоплатно. Консультацію надають фахівці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Земельним кодексом України (ч. 1 ст. 35) передбачено, що громадяни України, які досягли повноліття мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва із земель державної та комунальної власності.

Що стосується іноземців, осіб без громадянства та юридичних осіб, законодавством  визначено, що для ведення індивідуального або колективного садівництва вони можуть отримати земельні ділянки на умовах оренди.

Для садівництва громадяни України мають право на безоплатну їм передачу земельних ділянок із земель державної та комунальної власності в розмірі не більше 0,12 гектара.

Саме землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам  для  зазначеного виду діяльності.

Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської  науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної  виробничої  інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Громадянам, зацікавленим в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки потрібно звернутися з клопотанням:

  • щодо земель комунальної власності, що розташовані в населених пунктах – до сільської, селищної, міської ради;
  • щодо земель державної власності поза межами населених пунктів – до районної державної адміністрації.

У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали,  на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).  До клопотання додаємо копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України) та документ, що підтверджує право на пільги (у разі наявності).

ВАЖЛИВО! Громадянам передаються  безоплатно земельні ділянки по кожному виду використання лише один раз.

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

 

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

моб. (067) 130-01-73

 

або бюро правової допомоги за адресою:

 

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь