Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Центр з надання безоплатної правової допомоги інформує.

Дата: 21.05.2021 17:56
Кількість переглядів: 979

Підстави обмеження права громадян на виїзд з України

Поїздка за кордон для відпочинку чи роботи – це право кожного громадянина, яке закріплене законодавством. Конституція України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання та право вільно залишати територію України. Але бувають випадки, коли право громадян на виїзд за  кордон може бути обмежене з певних підстав.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України регулює Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».
 

Стаття  6 Закону визначає  підстави, які обмежують право громадян на виїзд за кордон:

- громадянину відомі відомості, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону;

Обмеження мають бути доведені до відома особи власником, уповноваженим ним органом, керівником навчального закладу, командуванням військової частини під час прийняття на роботу, навчання, зарахування на військову службу, пов’язаних з допуском до відомостей, що становлять державну таємницю.

- стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

- він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання;

- він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

- він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей), йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

Орган, що запровадив таке обмеження, зобов’язаний в одноденний строк повідомити про це громадянина України, стосовно якого було запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Обмеження можуть бути зняті при винесенні виконавцем постанови про закінчення виконавчого провадження або постанови про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України – у разі погашення заборгованості зі сплати періодичних платежів у повному обсязі.

Рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових осіб і службових осіб з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку.

   За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, моб. (067) 130-01-73, або бюро правової допомоги за адресою:

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь