Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Центр з надання безоплатної правової допомоги інформує.

Дата: 21.05.2021 17:52
Кількість переглядів: 1045

Сусіди зверху залили водою, хто відповідатиме?

Що робити у випадку, коли сусід зверху залив водою квартиру та завдав матеріальні збитки. Звичайно конфлікт можна вирішити мирним шляхом, домовившись про відшкодування завданої шкоди. Але що робити, якщо сусід не визнає своєї провини та уникає відповідальності. В результаті отримуємо пошкоджене житло, грибок на стінах та зіпсовані відносини із сусідом.

Дана ситуація регулюється Цивільним кодексом України. У ньому зазначено, а саме ст. 319, що власник володіє, користується розпоряджається своїм майном на власний розсуд, але його дії не мають суперечити закону. Користуючись своїми правами  та виконуючи  обов’язки власник зобов’язаний додержуватися моральних засад суспільства не порушуючи права, свободи та гідність громадян, інтереси інших осіб.

Тобто, власник будинку чи квартири повинен стежити, щоб його квартира не стала джерелом шкоди для інших приміщень. Вихід з ладу водяного крану, шлангу, пошкодження труби на інші обставини, що спричинили затоплення квартири сусіда – відповідальність власника житла.

Цивільним Кодексом України передбачено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на її відшкодування. Збитками є витрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки). (ч. 1,2 ст. 22 ЦКУ)

Також, особа, якій завдано шкоди може вимагати відшкодування її  в натурі: передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо, якщо інше не встановлено законом.

Окрім відшкодування матеріальної шкоди, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної  відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Але, якщо особа, яка завдала шкоди  доведе, що шкода завдана не з її вини, а з вини інших осіб (ОСББ чи ЖКГ), вона звільняється від відповідальності. Наприклад шкода завдана через неполадку загальної водяної труби, тепломережі, протікання даху будинку і т.д.

Потерпілій стороні потрібно зафіксувати факт пошкодження та зібрати необхідні документи (акт обстеження, експертиза завданих збитків, фото або відео фіксація).

Якщо сторонам не вдасться в добровільному порядку домовитися про відшкодування завданих збитків, потерпіла особа  має право звернутися з позовом до суду.

Згідно зі ст. 1192 ЦКУ з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов’язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають  відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

   За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, моб. (067) 130-01-73, або бюро правової допомоги за адресою:

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь