Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Обмеження щодо проведення передвиборної агітації

Дата: 28.09.2020 17:24
Кількість переглядів: 1354

Фото без опису

24 вересня 2020 року було крайнім днем висування кандидатів на прийдешніх місцевих виборах. Після реєстрації кандидатів відповідними територіальними виборчими комісіями, вони отримують право проводити передвиборну агітацію. Порядок проведення такої передвиборної агітації під час місцевих виборів урегульовано розділом VIII Виборчого кодексу України.

За змістом статті 51 Кодексу передвиборною агітацією є здійснення будь-якої діяльності за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, місцевих організацій політичних партій з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь- якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України (частини перша, четверта статті 51 ВКУ).

Діючі посадові та службові особи ОМС також мають право висувати свої кандидатури на прийдешніх місцевих виборах. Тому хочемо нагадати, що законодавство накладає певні обмеження на цю категорію осіб при здійсненні заходів передвиборної агітації:

  • ОМС та їх посадовим і службовим особам забороняється участь у передвиборній агітації в робочий час (ст. 57 ВКУ)
  • Забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів на відповідних виборах або публічна оцінка діяльності таких партій чи кандидатів, під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями. (ч. 1 ст. 57 ВКУ)
  • Кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації. (ч. 12 ст. 57 ВКУ)
  • Забороняється використання приміщень, в яких розташовуються органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого

самоврядування, для проведення заходів передвиборної агітації. (ч. 15 ст. 57 ВКУ)

  • Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності. (ч. 16 ст. 57 ВКУ)
  • Не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій ОМС, комунальними підприємствами, установами, організаціями, юридичними особами, в яких не менше 10 відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать ОМС (ст. 15 ЗУ «Про політичні партії в Україні»)

 

Постановою №258 від 14.09.2020 року Центральна виборча комісія роз’яснила, коли передвиборна агітація буде вважатись прямим та непрямим підкупом виборців. Таким чином, законодавство України категорично забороняє надавати виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності:

  • гроші,
  • подарункові сертифікати,
  • продукти харчування та спиртні напої,
  • товари (крім матеріалів передвиборної агітації),
  • пільги, переваги, послуги, роботи,
  • цінні папери
  • кредити,
  • лотерейні білети,
  • інші матеріальні та нематеріальні активи.

Стаття 57 ВКУ визначає підкупом виборців передачу вищезгаданих матеріальних та нематеріальних цінностей не тільки самим кандидатом, але й іншими особами від його імені, від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), місцева організація політичної партії, та іншими благодійними організаціями, якщо це супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), місцеву організацію політичної партії або згадуванням імені кандидата, назви місцевої організації політичної партії, символіки політичної партії.

Визначено також перелік товарів, які можуть бути використані під час
передвиборної агітації, а саме: плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки,
запальнички, сірники, значки, бейджі,
USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації.

Їх вартість не повинна перевищувати 63 грн. 06 копійок (на прийдешніх місцевих виборах). Вони повинні бути виготовлені, закуплені та надруковані за рахунок виборчого фонду і містити візуальні зображення партійної символіки та/або брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата.

За порушення порядку проведення передвиборної агітації передбачена
адміністративна та кримінальна відповідальність. Зокрема, санкція статті 212-10
Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою передбачена
відповідальність за
участь в агітації особи, якій це заборонено законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, надання виборцям товарів, послуг і т.д. (перелік обмежень наведено вище), якщо вартість таких цінностей НЕ перевищує 63,06 гривень, передбачає накладення штрафу у розмірі від 210200,00 до 315300,00 гривень.

Якщо вартість наданих матеріальних та нематеріальних цінностей перевищить 63,06 гривень, то відповідальність за такі діяння настане за статтею 160 Кримінального Кодексу України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь