Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Бучацьке бюро правової допомоги інформує!

Дата: 15.07.2020 16:01
Кількість переглядів: 797

Фото без описуДосудові та позасудові способи вирішення спорів

 

Відомо, що згідно Конституції України кожен  має право на звернення до суду за захистом своїх прав. Судовий процес може бути довготривалим, фінансово-затратним, спричинювати психологічне навантаження та стресовий стан людини і не завжди гарантує належне виконання судових рішень.

Тому потрібно знати про альтернативні методи врегулювання конфліктів в досудовому та позасудовому порядку, що гарантують участь сторін у прийнятті рішення, економію коштів та часу та збереження соціальних зв’язків.

Які існують види альтернативного врегулювання спорів?

  1. Переговори - інформаційно-комунікативна домовленість сторін для вирішення конфлікту.

Під час переговорів сторони, в яких виник спір мають змогу домовитися про те, як врегулювати конфлікт, правильно скоординувати спільні дії та проконтролювати умови виконання.

  1. Третейський суд - недержавний незалежний орган, що утворюється за угодою або відповідним рішенням заінтересованих фізичних та/або юридичних осіб у порядку, встановленому Законом України «Про третейські суди», для вирішення спорів, що виникають із цивільних та господарських правовідносин.

Завданням третейського суду є захист майнових і немайнових прав та охоронюваних законом інтересів фізичних чи юридичних осіб шляхом всебічного розгляду та вирішення спорів відповідно до Закону України «Про третейські суди».

 

  1. Медіація – це досудова та позасудова процедура врегулювання конфлікту (спору) шляхом переговорів сторін конфлікту (спору) за допомогою одного або декількох медіаторів.

В Україні медіацію часто використовується як спосіб примирення потерпілого і правопорушника, вирішення трудових, сімейних спорів або ж для захисту прав споживачів. Даний метод вважається ефективним лише тоді, коли сторони виконали усі домовленості, що допомогло врегулювати спір та досягнути згоди. Важливим є те, що медіація має бути добровільною та конфіденційною

Медіатор :

  • будь-яка третя особа, до якої звернулися з проханням провести медіацію ефективно, неупереджено та компетентно, незалежно від віросповідання або професії цієї третьої особи у відповідній державі-члені, та способу, у який ця третя особа була призначена або отримала запит провести медіацію.
  •  спеціально підготовлений нейтральний та незалежний фахівець, який допомагає сторонам конфлікту (спору) у його врегулюванні, організовує та проводить медіацію.
  • нейтральна по відношенню до сторін конфлікту третя сторона (спеціально підготовлений посередник), яка сприяє досягненню сторонами взаємоприйнятної згоди розв'язати цей спір, зосереджуючись при цьому на інтересах сторін, а не на правових позиціях або договірних правах.

 

Медіація застосовується:

  • до звернення до суду,
  • замість звернення до суду;
  • під час судового розгляду справи;
  • на стадії виконання судового рішення;

Медіація не застосовується (не рекомендується) за умов:

  • відсутності добровільності;
  • відмови від медіації;
  • домашнє насильство;
  • зловживання алкоголем чи наркотиками;
  • недієздатності особи.

 

Який би спосіб вирішення конфлікту ви не обрали, головне пам’ятати, що правова культура та обізнаність є важливим компонентом захисту своїх прав, а отримати правову консультацію можна в фахівців системи безоплатної правової допомоги.

 

 Отримати безоплатну правову допомогу можна за адресами

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20, тел. (03552) 2-09-50

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото без опису

м. Бучач, майдан Волі, 1,

тел.: (03544) 2-11-26.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь