Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

Про протидію торгівлі людьми

Дата: 17.10.2019 14:31
Кількість переглядів: 1536

   В приміщенні Трибухівського сільського будинку культури за сприяння Бучацького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною Шлюсар, представником відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУ НП в Тернопільській області було проведено тренінгове заняття на тему: «Протидій торгівлі людьми» .

    Основна мета заняття полягала у сприянні  реалізації національного механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи з протидії  торгівлі людьми у Тернопільській  області та створення ефективної системи надання комплексної допомоги постраждалим від торгівлі людьми і захисту їх прав та інтересів з дотриманням вимог міжнародних та національних стандартів.

    У навчанні взяли участь представники закладів загальної середньої освіти, відділу освіти, культури, молоді та спорту  та представники  Трибухівської сільської ради.

      В ході заняття учасники були ознайомлені з особливістю злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, з нормативно-правовими актами, які врегульовують питання встановлення  статусу особам, які постраждали від торгівлі людьми та з порядком отримання  такими особами всіх видів державної допомоги, що передбачена положенням Закону України «Про протидію торгівлі людьми».

      У світі процвітає работоргівля… І це не згадка про страшний період рабства у прадавні часи. Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми».

    Торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. Торгівля людьми дає мільйонні прибутки і поступово витісняє торгівлю зброєю та наркотиками

    У цій індустрії домінують добре організовані кримінальні синдикати, одержані прибутки йдуть на фінансування інших різновидів злочинної діяльності, в тому числі торгівлі наркотиками та зброєю.

   За оцінками експертів у світі щороку від двох до чотирьох мільйонів осіб стають жертвами торгівлі людьми. Особливо це стосується жінок та дітей. Отже, для когось це – «великий бізнес», а для когось – це крах надій і сподівань на краще майбутнє.

    Наша держава – це країна, з якої може здійснюється експорт «живого товару» на світові «ринки» – в Туреччину, Італію, Польщу, Іспанію, Німеччину, країни колишньої Югославії, Угорщину, Чехію, Грецію, Російську Федерацію, Об’єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Сполучені Штати Америки та інші країни.

   Торгівля людьми в Україні з'явилася як наслідок зростання безробіття, зменшення асигнувань на програми соціального захисту, зубожіння населення. Низький рівень доходів штовхає громадян України на пошуки роботи за кордоном навіть без знання мови і правових знань, без кваліфікації, на нелегальних умовах, що водночас зумовлює їх перехід до груп ризику.

   Торгівля людьми становить значну суспільну небезпеку. Негативний вплив на суспільство цього явища полягає у зруйнуванні суспільної моралі, формуванні моральної  деградації та відчуженості особистості, втрати родинних зв’язків, небезпечному «звиканні» громадської свідомості до негативного явища, поширенні депресивних синдромів та суіцидальних тенденцій, зростанні агресивності та жорстокості, поширенні венеричних захворювань, СНІДу. Крім того, торгівля жінками сприяє знищенню генофонду нації.

   За неофіційними даними, майже 4 млн. громадян України працюють за кордоном нелегально, більшість з яких виїжджає за туристичними чи приватними візами, працює без необхідних документів, що негативно впливає на їх правовий захист і стає причиною потрапляння у сферу інтересів торговців людьми. Тому завданням загальнодержавного значення є боротьба з цим явищем, захист українських громадян за кордоном.

    Ефективно протидіяти зазначеному явищу можна лише при використанні системного підходу, за умов координованої діяльності всіх зацікавлених сторін – державних установ, недержавних організацій, органів соціального захисту, правових, законодавчих та міграційних.

    Торгівля людьми – важкий злочин проти людини, що вчиняється саме з метою її експлуатації. Тому, пріоритетним завданням держави є саме попередження цього ганебного явища, а також надання всебічної підтримки людям, які постраждали від рук торгівців людьми.

    За додатковою інформацією звертайтеся:

    - до відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУ НП в Тернопільській області за тел. (0352) 27 14 02, Оксаною Шлюсар, моб. тел. +380677113727;

     - до управління сімї та молоді ТОДА за тел. (0352) 52 25 70;

    - до громадської організації «ТМЖ «Відродження нації» (0352) 52 39 52;

   - на національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) 527 (безкоштовно для мобільних телефонів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь