Трибухівська громада

Тернопільська область, Чортківський район

В Трибухівській ОТГ урочисто відкрито пам’ятник «Борцям за волю України!»

Дата: 17.09.2019 09:25
Кількість переглядів: 3362

В Трибухівській ОТГ відбулося урочисте відкриття пам’ятника «Борцям за волю України!».

25 серпня 2019 року  одночасно із святкуванням 28 річниці Незалежності України в с. Трибухівці відбулося урочисте відкриття та освячення пам'ятника «Борцям за волю України», на яке зібралася чисельна громада села, з’їхалися гості. Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Пам’ятник споруджений   героям – жителям села Трибухівці, хто впродовж віків виборював волю і незалежність для України та поклав за неї життя, так і тим, хто і сьогодні гине на Сході, захищаючи нашу самостійність, демократичний вибір у збройній боротьбі з російськими окупантами. Кожен елемент композиції символічний і є нагадуванням про події, що пробудили українців до боротьби, народили справжню українську націю.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Священнослужителі, у супроводі піснеспівів хорів релігійних громад, освятили споруду та відправили поминальну панахиду за загиблими українськими патріотами різних поколінь.

Фото без опису

Почесну місію – відкриття пам’ятника героям – здійснив сільський голова Олег Ковдрин,  який звертаючись до присутніх, зауважив: «Ми вшановуємо Героїв, які були відважними силою духу і завжди готовими стати в бій за свою рідну землю. Це і учасники визвольних змагань, і ветерани війни, і наші новітні герої – бійці антитерористичної операції та революції Гідності».

Олег Іванович наголосив, що  трибухівчани давно очікували на цю подію. Але, напевно, для всього свій час. Ідея пам’ятника виношувалась довгі роки, були різні пропозиції, думки, побажання.

Фото без опису

Фото без опису

Сільський  голова нагадав, що передувало цій події:

У 2015 році житель села Трибухівці Вельган Мирон, на перших за два десятки справжніх Зборах громадян (сході )села  зауважив, що в одному з найбільших сіл України немає могили загиблим героям України (Січовим стрільцям, героям УПА)

Свій вагомий  внесок для побудови пам'ятника  здійснив  виходець із села Трибухівці, заслужений архітектор України -  Нетриб'як  Михайло Миколайович. Він безкоштовно розробив проектну документацію, яку було обговорено та затверджено на Громадських слуханнях.

Над проектом скульптури Архангела Михаїла  працював український скульптор, заслужений художник України  - Вільгушинський Роман Казимирович.

Для фінансування цього проекту необхідно було багато коштів, тому ми прийняли рішення зібрати кошти із жителів села Трибухівці, односельчан із України та з діаспори з-за кордону.

Коли  ми поділились із своєю  ідеєю із членом  виконавчого комітету Петром Івановичем Гадзом, він запропонував профінансувати реалізацію цього масштабного проекту.

Так у нас відпала найбільша проблема - кошти.

Не все було легко і просто, але завдяки підтримці небайдужих людей вдалося реалізувати не один, а два проекти: будівництво самого пам’ятника та облаштування прилеглої до нього території.

Олег Іванович  висловив щиру подяку  всім тим, хто підтримав та долучився  цієї справи, а саме:

Петру Івановичу Гадзу, голові наглядової  ради  ТзОВ «Бучачагрохлібпром»;

Нетриб’яку Михайлу Миколайовичу, заслуженому архітектору України;

Учням  та вчителям Трибухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, які в жовтні 2016 року зробили перший внесок, організували ярмарку, на якій зібрали  2500 тис.грн. на побудову пам’ятника для тих хто боровся  за волю нашої Держави;

Качур Марії Іванівнї, Поселюжній Любові  та Кущак Лілії – ідея проекту та вирішення організаційних питань щодо його реалізації

Вільгушинському Роману Казимировичу, українському скульптору, заслуженому художнику України;

Дуришу Богдану Романовичу, генеральному підряднику будівництв

Петрику Петру Богдановичу , поставка гранітних матеріалів та оформлення плит;

Петрів Олегу Романовичу,  розробка проекту облаштування території  парку прилеглої до памятника;

Яцько Ярославу Івановичу, за те, що він взяв на себе відповідальність  і збудував основу цього монументу;

Горину Ярославу  і  Канаку Ігорю,  які із щирою душею професійно долучалися та допомагали впродовж всього будівництва; 

Іваськіву Степану Андрійовичу, Мариняку Володимиру Григоровичу, Голику  Ігорю Степановичу, Грицаку Олегу Івановичу, Курцебі Роману Михайловичу та Каліці Івану Михайловичу,  за  транспортний супровід, який надавався терміново і безвідказно  в  необхідний час;

Нагайовському  Володимиру  Мироновичу, виробник кованих виробів, гордість нашої громади, лавочки та світильники вуличні якого будуть прикрашати та освітлювати наш пам’ятник в нічний час;

Страшків Івану Тарасовичу  та  Мардалю Василю Васильовичу,  які допомагали у процесі будівництва пам’ятника  та виготовили стяготримачі,  на яких майорять прапори нашої держави;

Бойко Степану Івановичу за безкоштовне надання електроенергії  під час проведення будівельних робіт;

Качуру Михайлу Михайловичу  за підведення електропостачання;

Чемному Михайлу та пану Богдану з бригадою, за облаштування території бруківкою;

Крушельницькому Олегу Богдановичу,  Бойко Миколі Івановичу, Кривенькому  Івану Михайловичу та Михайлюку Василю Петровичу, за вчасне постачання будівельних матеріалів.   

За надання матеріальної допомоги на озеленення:

- Кубішину Павлу;

- Вельгану Мирону;

- Грицуляку Івану;

- Качур Марії;

- Кравець Наталії;

- Мульській Ользі;

- Поселюжній Любові;

- Борчук Ірині;

- Гаврилюк Галині;

- Брухаль Володимиру;

- Щиголь Ганні.

  А також за допомогу у спорудженні памятника  та облаштуванні території:

 - Зазулі Галині;

 - Семціву Михайлу;

 - Рудому Андрію;

 - Бабяку Івану;

 - Павлишину Михайлу;

 - Погрібному Михайлу;

 - Варгуну Володимиру;

 - Кравець Володимиру ;

 - Кічулі Івану;

-  Мірошніченко Миколі;

-  Баб’яку Івану;

- жителям вулиць Балюка та Горішня, працівникам сільської ради, вчителям та технічному персоналу Трибухівської школи, працівникам  Трибухівської  сільської публічно-шкільної  бібліотеки, які в потрібний час приходили з інвентарем та допомагали упорядковувати територію.

Фото без опису

Над спорудженням цього пам’ятника працювала команда, яку очолював голова Трибухівської ОТГ – Ковдрин  Олег  Іванович, який протягом двох років тримав руку на пульсі, щоб за короткі терміни його спорудити. Він доклав чимало своїх особистих моральних, матеріальних і фізичних сил. В час-пік брав до рук різного роду інструменти і працював. Щира подяка Вам Олеже Івановичу від односельчан за  Вашу невтомну працю на всіх напрямках роботи в громаді.

Захід приурочений  відкриттю та освяченню  пам’ятника «Борцям за волю України» готувався заздалегідь. Качур Марія Іванівна дуже відповідально віднеслася до написання сценарію та підібрала репертуар, щоб охопити події 100-річної давнини. Ведучі Ігор Качур та Поселюжна Лілія разом із всіма учасники концертної програми  змогли донести до сердець жителів та гостей села Трибухівці  дух тих нелегких часів, які спідкали нашу рідну Державу  та її багатостраждальний народ.

Фото без опису

Урочисту частину заходу було розпочато внесенням прапорів нашої держави учасниками бойових дій  АТО та старшокласниками,  одітими  у форму Січових стрільців  під марш українських козаків у виконанні духового оркестру «Ветеран» під керівництвом Йосифа Кошика, який здійснював музичний супровід впродовж всієї програми.

В ході дійства до слова було запрошено Гадза Петра Івановича, голову обласної ради Овчарука Віталія, а також заступника голови районної спілки АТО, учасника бойових дій АТО - Гугул Івана Івановича.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Запрошеними були  Велещук Розалія Іванівна - жертва сталінських репресій, котра у віці 20-ти років була ув’язнена та відбула тюремне покарання в Сибіру, а  також Макар Ганна Кирилівна, яка була маленьким свідком подій  40-вих-50-тих років сталінських репресій. Вона розповіла коротку історію із власного життя про те, як її сімю вивезли в Хабаровський  край.

Фото без опису

Фото без опису

Зворушливим моментом програми була пісня «Сніги, сніги» у виконанні Качура Івана в честь пам’яті його батька Качура Миколи  Юліановича, який також був політв’язнем та невинно відбув  10 років  покарання у сибірських тюрмах.

Також викликали сльози на очах у глядачів  патріотичні пісні у виконанні колективів Трибухівського СБК, зокрема хору «Легенда» під керівництвом Дем’янчука Василя Петровича, ансамблю «Пісенне джерело» та  солістів  Забарило Галини,  Качура Ігоря та Павлишин Юлії.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Історичним моментом цього заходу було закладання в стіни пам’ятника «Капсули часу»  сільським головою та  представниками молодшого покоління, в якій містяться грудочки землі, зібрані з усіх могил наших героїв та послання нащадкам, що буде відкрите через 50 років.

Фото без опису

На завершення присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника, запалили свічки  та вклонилися всім захисникам рідної землі.

Фото без опису

Фото без опису

Від  сьогодні про нескореність і силу духу нашого народу жителям Трибухівської  громади, прохожим чи проїжджаючим через наше село,  буде нагадувати  монумент, символ пам’яті і вдячності борцям за волю України.

Головним посилом монументу є – закарбувати в пам’яті і свідомості українців подвигу побратимів, що горою стали на захист свободи, гідності і справедливості, нагадувати новим поколінням, що наше майбутнє ми творимо власноруч кожного дня, кожної миті, і лише від нас залежить, яким воно буде.

Тож давайте будемо завжди  пам’ятати наших героїв, молитися за них та бережливо ставитися до цього святого місця.

СЛАВА УКРАЇНІ!        

ГЕРОЯМ СЛАВА!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь